Posts in Backpacking
Reisen videre

Fortsettelse på reisen min etter "Etter 85 dager på reise". 

På togtur i høylandet

I begynnelsen av januar dro reisepartner Maria til Sør-Afrika, mens jeg fortsatte reisen i Asia alene. Jeg ble værende i Bangkok i litt over to uker. Tiden der ble brukt til sightseeing og til å finne ut hvor ferden min skulle gå videre - det er ikke så lett å bestemme seg når man så og si har hele verden å boltre seg i. Valget mitt falt til slutt på Sri Lanka, og bare noen dager senere satt jeg på flyet, med 30 dagers visum og utreisebillett til Singapore ordnet på forhånd.

Allerede første kvelden falt jeg for Sri Lanka. Himmelen bydde på de nydeligste og varmeste farger - akkurat som folkene på Sri Lanka - mens solen sakte tok kvelden. Dette fikk jeg nyte alene på balkongen på hostellet mitt i Negombo (bodde på Explore Hostel, litt utenfor turistområdet), etterfulgt av middag sammen med en australsk jente. Vi var de eneste som bodde på hostellet denne natten, og hadde så og si stedet for oss selv. 

Neste morning satt jeg igjen på balkongen. Da var det lokale fiskere som tok oppmerksomheten min. Noen kom surfende inn på land i de små trebåtene sine, mens andre jobbet med fiskegarna sine i sanden. På en gåtur på stranden hilste jeg på flere av fiskerne, og fikk se litt av nattens fangst. Samme dag tok jeg og hun australske jenta tuk tuk til togstasjonen i Colombo, over en times kjøretur unna. Jeg kjøpte togbillett på 2. klasse til Mount Lavinia, sør i Colombo, og betalte ikke mer enn 20 rupee = 1 kr. Når toget kom kjørende begynte folk å presse seg frem. Her var det første mann til mølla, en kamp om å komme seg fortest mulig på. En lokal mann fortalte oss at det var helligdag på Sri Lanka, så toget var litt mer fullstappet enn vanlig. Og fullt var det. Med 80-liters sekken min på ryggen og dagstursekken på magen, stod jeg skvist mellom lokale menn og andre turister. Vi hadde ikke noe å holde fast i, men siden togvognen var såpass fullstappet var det ikke akkurat rom for å falle. Jeg hoppet av allerede på første stopp, mens hun australske jenta fortsatte sørover. Etter en natt i Colombo, med enda en fin solnedgang fra hostellets takterrasse (bodde på Island Hostels - anbefales), tok jeg toget to timer sørover til Hikkaduwa, for bare 140 rupee = 7 kr. Det var mye færre folk på toget denne dagen, og jeg fikk nyte togturen fra døråpningen. Håret blafret i vinden, mens vi suste forbi små landsbyer, unger som stod å vinket, palmer og strender. 

2018-01-17-06.29.19_redigert.jpg

Stoppet mitt på dén togturen var som sagt Hikkaduwa, hvor jeg fremdeles befinner meg, 30 dager ut i Sri Lanka-eventyret mitt. Jeg leier et rom hos Ingeborg/Hamacareise, og har fått meg et koselig hjem her ved den srilankiske kysten. Havet, bølgene og stranden er bare en liten gåtur unna. Jungelen er like utenfor døren, med apekatter som hopper mellom trærne hver eneste kveld. Naboene titter stadig innom for å passe på at vi har det bra, og serverer oss melkete, lunsj og middag inn i mellom. Av og til er de så selskapssyke og nysgjerrige at de stikker hodet inn vinduene om ytterdøren er lukket. 

Søndagsmarked i Hikkaduwa

Søndagsmarked i Hikkaduwa

Det er utrolig deilig å finne roen et sted, bli kjent med kulturen, og ta dagene som de kommer. Her i Hikkaduwa bruker jeg dagene til å skrive, redigere bilder, lese bok på stranden, og er på noen dagsturer inn i mellom. Jeg har også jobbet litt på bruktbutikken New Use, som samler inn penger til lokale prosjekt.

I begynnelsen av februar pakket jeg dagstursekken og reiste på én ukes rundtur, delvis sammen med Ingeborg og moren hennes. Vi reiste først til sørkysten og så videre til høylandet - men dét tenker jeg at vi tar i et eget innlegg. 

Jeg liker meg så godt her at flybilletten min videre til Singapore er avbestilt, og for noen dager siden var jeg i Colombo og fikk utvidet visumet mitt med to måneder - hurra!

Etter 85 dager på reise

... har jeg vært på Bali, Filippinene, Kambodsja, Vietnam, Laos, og er nå i Thailand. Jeg har - blant mye annet - padlet kajakk i eventyrlige lagoons og grotter, stått opp midt på natten for å se Angkor Wat i soloppgang (og så var det overskyet...), tatt 17-timers togturer gjennom Vietnam, sett solnedgang og flytende landsbyer i Lan Ha Bay, blitt matforgiftet for første gang, sjekket utallige senger for bed bugs, og feiret min første jul i utlandet. Jeg har altså kommet et godt stykke på min tredje, store reise.

Turen min startet altså for 85 dager siden, da reisepartner og jeg satt oss på flyet fra Gardermoen, grytidlig en mandags morgen. På forhånd hadde vi kun flybilletter til Bali/Indonesia og Filippinene, men hadde laget en liten reiseplan for turen. Det var kun familie og noen venner som visste at vi skulle reise fra Norge, vi skulle nemlig overraske en venninne. Hun var midt i sin første backpackertur, og ante ingenting om at vi landet på Bali samme dag som henne. Ting gikk ikke helt som planlagt, da flyet vårt fra Singapore til Bali ble kansellert, og vi kom frem senere enn håpet. Men å overraske henne fikk vi uansett gjort - og herregud så artig dét var! I løpet av dagene våres her fikk vi en liten smakebit på øya og dens kultur, med risåkrer og klipper som tok pusten fra meg. 

Filippinene viste seg å være minst like vakkert, med turkist hav, "secret lagoons" og noen av verdens fineste strender. Vi fikk både by- og strandliv på øyene Cebu og Palawan, før turen gikk videre med fly til Siem Reap i Kambodsja. Vi hadde ingenting annet å forholde oss til enn en utreisebillett til Vietnam den 29. november, 17 dager senere. Dagene gikk til å besøke tempel, traske rundt mellom utallige boder på nattmarked, bade i turkist hav, og hadde vår første natt på "sleeping bus". 

Etter en litt humpete busstur over grensen fra Kambodsja, kom vi frem til Ho Chi Minh, den største byen i Vietnam. Vi hadde visum for 14 dager. I løpet av denne tiden kom vi oss fra sør til nord, med ett stopp på vegen - i nydelige Hoi An. Vietnam viste seg fra sin beste side, og selv om vi holdt på å fryse ihjel 1600 moh i Sapa, hadde vi noen eventyrlige dager i dette spennende landet. Fra Hanoi flydde vi videre til Luang Prabang i Laos. På første dagen vår her ble jeg matforgiftet etter å ha spist middag på et marked. Den allerede korte tiden vår her ble enda kortere, da jeg måtte holde sengen i flere dager. Men vi ble likevel positivt overrasket, også Laos ble en suksess. 

De første månedene på tur var intense, med mye reising, korte opphold, og mange opplevelser. Vi trengte å roe ned litt, og dro til en øy i Thailand, der vi slappet av og feiret jul. Turen vår sammen ble avsluttet med fyrverkeri og nyttårsfeiring i Bangkok. Reisepartner er nå i Afrika, mens jeg fortsetter turen alene her i Asia. 

Og vet dere hva? I dag er det akkurat fem - FEM - år siden jeg reiste på min aller første backpackertur. Herregud så glad jeg er for at jeg turte meg ut i verden da, og for at jeg i dag fremdeles har muligheten til å reise! 

Flere innlegg om de siste 85 dagene og reisen videre kommer etter hvert. 

Spontantur til Mexico

En del har forandret seg siden sist jeg gav noe lyd fra meg her på bloggen. Bylivet i Panama har blitt byttet ut med strandliv i Mexico (eller Mehikå som de sier så fint).

For ca 10 dager siden bestemte min reisepartner seg for å avslutte turen og reise hjem til Norge på grunn av en sykdom. Mange tårer trillet for at backpackerturen vår sammen var over mye tidligere enn planlagt. Men helsen kommer alltid først!

Jeg følte for å være litt spontan, så da bestilte jeg like godt en flybillett til Mexico for å reise enda litt mer sammen med Amalie og Maria. 30 timer senere satt jeg på flyet på veg til et land jeg har hatt lyst til å besøke veldig lenge. Jeg landet i Cancun og tok bussen til Playa Del Carmen. Amalie og Maria hadde allerede vært der over en uke, så de og noen andre på hostellet var allerede som en liten familie. Siden dag en har vi storkost oss med tacos, meksikansk tequila, margaritas, strand og fine folk. Noen dager senere reiste Amalie hjem pga. sykdom, så da var det Maria, meg og resten av "familien" vår igjen. På mandag dro vi til Isla Mujeres, en øy litt utenfor Cancun. Vi håpte på nydelige strender og sol, men desverre tittet ikke solen frem før i dag - dagen vi må reise tilbake. Maria reiser hjem, og jeg blir den eneste av oss fire nordfjordingene igjen her i Latin Amerika. Det blir rart å reise alene igjen, spesielt siden det snart er jul. Er det virkelig bare seks dager til julaften? For meg blir julegranen byttet ut med palmer, julebrus med margarita, snø med strand og norsk julemiddag med tacos.

Backpackerluksus

Bed bugs. Rotter. Å konstant ha andre rundt seg. Å sove hver natt med flere andre gutter og jenter - gjerne med noen som snorker natten lang. Høy musikk som spiller til langt på natt. Lyden av trafikken som suser forbi. En alkoholiker som står å skriker nede på gaten. Konstant lyd fra noe!

Av og til trenger man en pause. Puste. Slappe av. Ta det med ro.

De tre siste nettene har vi bodd på et fint hotel midt i Panama City. Vi har levd i luksus, med et stort hotelrom og fine middager - påspandert av våre snille foreldre. Air-conditioner, frukostbuffe, to sofaen, høytalere, TV. Og ikke minst - ingen andre enn Brit og meg. Det har vært utrulig hærlig!

Panama City II

Vi har nå vært i Panama City en uke. Bortsett fra å henge på hostellet med kule folk, har vi/jeg:

- Blitt halvegs pint av en nål i 3-4 timer. Endte i min vakreste tiger på armen, som vil følge meg for resten av livet

- Vært i et gammelt stenrom hvor de filmet en liten del av Prison Break

- Vært på shopping på Albrook Mall på Black Friday. Kaos, kaos, kaos.

- Sett Panama Kanalen og utsikt over hele byen sammen med Francisco, moren og "tanten" (her kaller de foreldrenes gode venner for tante)

- Lovt at vi skal finne to kjekke Vikinger med mye penger til moren og "tanten" til Francisco når vi er tilbake i Norge

- Vært på kino

- Gått en lang tur i byen

- Tatt et par pils på en takterrase med utsikt over hele byen og snakket om alt fra språk, film, mat og dyremishandling, og universet sammen med to gutter vi først møtte i Bocas del Toro

- Blitt syk

Og det er egentlig alt vi har gjort. Null peiling på hvor vi skal dra videre. Enten kan vi dra tilbake til Costa Rica for å jobbe, reise med seglbåt til Colombia, dra til en øy kaldt San Blas, eller noe helt annet om vi føler for det.

Jeg har også hørt at det er desember. Eneste grunnen til at jeg vet det, er fordi verdens beste pappa hadde bursdag i går. Ellers får jeg litt snapper av julekalendere, juletre osv.