Posts in India
From my diary 07/05/2013

Day 118, 07/05/2013, in Udaipur, India. 

Fire tuktuker kjørte oss* oppover en bratt gate, fyllt av små shapper, store okser vandrende rundt om kring, og indiske mennesker i alle aldre, kvinnene ikledd nydelige sarier. Tuktukene stoppet nedenfor en liten sidegate, hvor den lille, familiedrivne kunstskolen vi besøkte lå. Først viste de oss mange av måleriene de har målt på silke. Noe så vakkert, for et talent de har! En indisk mann i 20-30-årene fortalte oss om familiebedriften, viste oss hva de ulike fargene kommer fra (for eksempel kommer gult fra tisset til kuene), og til slutt målte de ulike figurer på neglene våres. Han ene som var der hadde nettopp begynt å lære seg miniatyrmåling, og har flere år fremfor seg med øving, hver eneste dag. Før vi gikk videre avtalte vi å komme tilbake i morgen for et lite målekurs. Vi takket for oss, alle med store smil og med en tiger, Taj Mahal, peacock, elefant eller en kamasutrastilling som prydet alles hånd.

De fleste av oss brukte de neste timene på å traske rundt i de små shappene som lå tett i tett så langt vi kunne se. I noen lå en gammel indisk mann på et tynt teppe på gulvet. I andre shapper var det unge gutter som så intenst prøvde å få oppmerksomheten vår med skrikende indiengelsk: "Madam, Madam! Purses! Books! Scarf! Souvenir! Maybe a ring? Please madam! Just one look? Please, Madam! Madam!"

Lunsjen vår i dag var på toppen av et tak, med nydelig utsikt over hele byen, Indias mest romantiske by. Maten her er såå god, og vi har vært veldig heldige siden vi har guiden vår Rami til å vise oss slike bortgjemte skatter som dette.

På kvelden dro vi på en liten båttur på Udaipurs innsjø, rundt et tempel midt på vannet. Med bølgeskvulp og en nydelig solnedgang, hadde vi en av våre fineste kvelder på turen. Vi endte dagen med en nydelig middag på enda et tak, med enda finere utsikt over byen, innsjøen og to templer. Når vi trodde kvelden ikke kunne bli noe bedre, gikk vi rett inn i et indisk bryllup som gikk i "festtog" nedover gaten. Alle ikledd fargerike klær, som danset seg nedover gaten etter indisk musikk de bærte med seg i en liten boks. India har alltid mange overraskelser å komme med!

*gruppen jeg reiste sammen med. 

The place for sweet and spicy

India, "the place for sweet and spicy" som en lokal mann fra Delhi sa til meg første dagen min i India, 27 dager siden. Da var jeg uviten om hva som ventet meg, og aldri hadde jeg klart å forestille meg hva jeg kom til å oppleve de kommende ukene. Hver eneste dag har bydd på nye overraskelser. Alt er så annerledes enn noe annet jeg har sett. Jeg både elsker og hater det. Siden jeg forlot Delhi sammen med gruppen min har det vært ganske så stille på bloggen. I India derimot, har det vært alt annet enn stille.

En kort oppsummering av mitt eventyr i India:

29. april, Delhi Møtte romkameraten min Emma, en kjempejente fra England, som har bodd i Australia de to siste årene. På kvelden møtte vi vår lokale turguide, Romi, og resten av gruppen vår på 15 stk: Sylvie (fra Østerrike), Mark og Jackie (par fra England og USA), Alex og Collette (par fra England), Issie og Alex (par fra England), Rebecca og Courtney (venner fra England), Dave og Georgia (par fra England) og Eimear og Bani (søstre fra Irland). Vi hadde en fin middag ute, med god, indisk mat.

30. april, Delhi - Agra Tok tog tidlig på morningen til Agra, hvor vi såg Taj Mahal, Agra Fort og solnedgang med utsikt over Taj Mahal.

1. mai, Agra - Jaipur Tok en tidlig buss videre til neste destinasjon, Jaipur - "the pink city". Romi viste oss rundt om i byen, og tok oss med til noen markeder med ferske blomster, bangels (armeband). Vi var også innom et sted der vi så hvordan de skjærer diamanter. Dagen ble avsluttet med nok en indisk middag, og en tur på en lokal pub.

2. mai, Jaipur En dag med mye sightseeing; Amber Palace, The Old Palace, Jantar Mantar, en liten, lokal trykkefabrikk som tuktuksjåførene tok oss med til og til slutt en bollywoodfilm (som sjokkerte oss på flere måter; nakne scener og skrekkfilm var ikke det vi hadde sett for oss på kino i India). Dagens middag hadde vi hjemme hos en lokal familie. Spiste kjempegod mat og lærte mye om India.

3. mai, Jaipur - Tordi Vi hadde en humpete tur i to jeeper til vår neste destinasjon; en liten landsby kalt Tordi. Rami ble igjen i Jaipur fordi han måtte se til moren som var blitt syk, og på vegen plukket vi opp vår nye guide, Ragu. I Tordi bodde vi i et gammelt palass. Vi alle (guttene inkludert) fikk hennatatovering, også bar det videre til en annen del av landsbyen, hvor vi fikk se hvordan de lokale bor. Solnedgangen så vi på toppen av noen sanddyner, med masala chai (te) og kjeks i hånden. Dagen ble avsluttet på terrassen som var pyntet så fint for oss, med middag og bursdagsfeiring for Courtney.

4. mai, Tordi - Pushkar Startet dagen med en gåtur gjennom landsbyen, hvor vi hilste på mange av de lokale, og ble omringet av barn som elsket å bli tatt bilder av. En tre timers jeeptur senere var vi fremme i Pushkar, en hellig by. Rami møtte oss igjen, og vi sa hade til Ragu. På ettermiddagen hadde vi en gåtur gjennom byen, hvor vi så solnedgangen ved en hellig "innsjø".

5. mai, Pushkar Hadde halve dagen der vi kunne gjøre hva vi ville; vi slappet av ved bassenget, og shoppet litt på markedet, før vi møtte alle sammen for kamelriding. Rebecca og jeg delte en prinsessevogn, og hadde en alle tiders tur ut i ødemarken. Her ble vi møtt av sang, dans, trolldom, lokal mat og solnedgang.

6. mai, Pushkar - Udaipur Stod opp kjempetidlig for en sekstimers togtur til Udaipur, som anses for å være Indias mest romantiske by. Jeg ringte søsteren for å gratulere med dagen, og snakket med henne for første gang siden bursdagen min da jeg var i Brasil, i slutten av januar. Etter nok en orienteringsgåtur, hadde vi en fin middag etterfulgt av shisha i hagen.

7. mai, Udaipur Begynte dagen på en kunstskole, hvor vi fikk se mange utrolig flotte maleri og vi alle meldte oss på malekurs neste dag, i håp om å bli like flinke som kunstnerne (hehe). Vi brukte flere timer på markedet, med kjempemye fint, og hadde en fin lunsj på en takterrasse midt i byen. På kvelden dro vi på en kjempefin båttur rundt et tempel midt på vannet. Igjen spiste vi på en takterrasse, med enda finere utsikt enn tidligere på dagen.

8. mai, Udaipur Første ting på planen denne dagen var malekurs, hvor vi malte peacock, tiger, elefant og kamel. De ble faktisk ikke så værst, men like flinke som kunstnerne kan vi dessverre ikke skryte på oss. På kvelden for fem av oss på kokkekurs, hvor vi lærte å lage flere indiske retter, og hadde vårt beste måltid så langt på turen.

9. mai, Udaipur - Ahmedabad Igjen tok vi en lokal buss videre til neste stopp, Ahmedabad. Vi besøkte Sabarmati Ashram, Ghandi-museum, hvor vi så hvor Gandhi hadde tilbringt 14 av årene sine. Vi hadde middag på et veldig vestlig, stort kjøpesenter - ikke noe indisk mat denne dagen.

10. mai, Ahmedabad - Bombai/Mumbai Etter en sekstimers togtur hadde vi en dag full av sightseeing rundt om i Mumbai, og avsluttet dagen på Leopold, en restaurant/bar som er kjent fra boken Shantaram.

11. mai, Mumbai - Goa En timers flytur fra Mumbai så var vi i Goa. Nå har vi nesten prøvd alle transportmidlene: buss, tog, fly, taxi, tuktuk, sykkelrickshaw og ikke minst kamel. Jeg ringte hjem og gratulerte min kjære mamma med dagen. Avsluttet dagen med middag og en kveld ute på baren til Romis venn.

12. mai, Goa Vi startet dagen med en tur til stranden nært hotellet vi bodde på. Uheldgvis ikke så hvit, ren og fin strand som vi hadde håpt på. Ni av oss leigde taxier for å sjekke ut andre områder i Goa, på leting etter en ny plass å bo. Sylvie og Mark, våre pruteeksperter, fikset et kosli hotell for en grei pris fra neste dag og utover uken. På kvelden hadde vi vår siste kveld hvor alle var samlet.

13. mai, Goa Siste dag med hele gruppen! Vi hadde frokost sammen, før Rami, Dave og Georgia reiste til flyplassen. Rami skulle hjem for et par uker fri, før han skulle lede en ny gruppe gjennom India. Dave og Georgia dro tilbake til Mumbai, før de skulle fly til Malawi, Afrika. Noen av oss sjekket inn på vårt nye hotell, mens noen ble verende. På kvelden hadde vi middag på stranden, før Alex og Issie også reiste fra oss. De skulle videre til Vietnam på nye eventyr. Nå var vi bare 11 igjen.

Siden det har jeg bare vært i Goa; hoppet litt frem og tilbalke mellom hoteller, slappet av, vært på litt sightseeing, tatt manikyr og fått massage. Gruppen ble etter hver bare mindre og mindre, og mandag 20. mai var jeg den eneste igjen. Siden Goa ikke var helt som forventet, og stirrende menn med kamera over alt (inkludert på stranden), fikk jeg den gode ideen om å heller bruke mine siste dager på verdensreisen min i Europa. Om ikke mange timer sitter jeg på flyet på veg til London. Elsker spontane avgjørelser, og jeg får sett enda ett nytt land før jeg drar hjem. Iih!

Bilder og historier fra turen kommer i ulike innlegg fremover.

Fra skitne hostell til ren luksus

Skreve mandag 29. mai

Etter fire måneder der de fleste netter har vært på hostel, flyplasser eller hjemme hos noen, var det er stor kontrast å komme til et femstjerners hotell i Delhi. Fra en enkel seng på dorm (sammen med seks til tolv andre personer), der maur og mygg vander fritt, med dårlige dusjer, vinduer som ikke kan lukkes og kroker fulle av skitt - til en stor dobbeltseng med seks puter helt for meg selv, service som er over alle forventninger, badekar (!!!), to fantastiske dusjer osv. osv.

La meg fortelle fra begynnelsen:

Mine to første netter i India bodde jeg på et hostel, plassert inn i en kjempetrang bakgate i et skittent og travelt strøk i Delhi. Etter én natt med lite søvn pga et plagsomt myggnett og en varme som gjorde det vanskelig å sove, var det første som slo meg når jeg våknet at jeg ville finne meg et nytt hostel i et bedre strøk. Etter å ha kommet i snakk med de ansatte, og sett at det faktisk var mange andre backpackere her, bestemte jeg meg for å gi plassen en ny sjanse. Jeg ble oppfordret til å ta første dagen min i Delhi rolig, og bli gradvis vandt til India. Fra første dagen min i Malaysia til jeg satte meg på flyet i Thailand, var jeg sammen med andre backpackere, og det var nå rart å være alene, igjen. Jeg tok derfor imot rådet, og holdt meg på hostelet og i gatene rundt. Jeg likte meg nå godt på hostelet, og det skitne rommet brydde meg ikke lenger (jeg var jo faktisk vandt med verre hostel enn dette). Etter to netter her sa jeg farvel og tok taxi til mitt neste sovested - The Leela Palace.

Før taxien fikk kjøre til inngangen, ble bilen sjekket av sikkerhetsvakten. Ved inngangen ble jeg tatt imot av flere ansatte som tok seg av bagasjen min og geleidet meg videre. Først måtte jeg gå gjennom sikkerhetskontrollen, jeg ble så bedt om å sette meg i den utrulig fine lobbyen. Først nå merket jeg hvor avslappet backpackerstil jeg har fått, med håret i en dusk på hodet, klær som var brukt i flere dager og null sminke. Noen minutter senere ble jeg hentet, og jeg fikk et smykke av blomster og en rød prikk i pannen som skulle bringe lykke. Videre ble jeg guidet litt rundt om på hotelet og tatt bilde av, før jeg ble vist til rommet mitt og jammen ble jeg guidet rundt der også. Etter å sjekket inn, som vi gjorde på rommet, ringte det på og bagasjen min var kommet. Jeg var i sjokk over servicen og luksusen som var her, og det var vanskelig å forholde seg til de ansatte i begynnelsen fordi jeg følte at jeg ble behandlet som en ordentlig prinsesse på kongeslottet. Noe jeg absolutt ikke var vandt med etter fire måneder som backpacker. Jeg følte meg som et barn som fikk sin første iskrem. Det stoppet ikke der, og jeg var så og si i luksuslykkerus under hele oppholdet. Hotelet var utstyrt med treningsrom, spa, minst fem restauranter, konferanserom, flere lobbyer, en kjempefin hage, bibliotek og min absolutte favoritt: stort område på taket, med solsenger, badebasseng og utsikt over hele byen. Så må jeg ikke glemme frokosten, der jeg kunne ta alt jeg ville av croissanter, bagels, salat, frukt, juice, te, kaffi, søtsaker, egg, bacon, pannekaker, indisk mat osv. Siden det for meg var ganske dyrt å spise på hotelet ellers, gaflet jeg i meg mest mulig ved frokosten slik at jeg slapp å bestille noe særlig annen mat senere på dagen. Selv om jeg var på et fem-stjerners hotell la jeg ikke fra meg backpackeren i meg helt. Etter å ha sett prisene på hva det var for å vaske bare en t-skjorte, tok jeg klesvasken på rommet selv. Hostelet jeg betalte de to første nettene (200INR = 22kr) holdt så vidt til en liten boks med Pringles her.

Oppholdet mitt her var som dere sikkert har skjønt helt fantastisk. Men to netter var nok, og jeg er nå klar for virkeligheten igjen.

1.lykkelig over hotelet, med "good luck" i pannen og rundt halsen, 2. sengen min, 3. og 4. middag servert på rommet, 5. badet mitt, 6. backpacker på luksushotell - klesvask på rommet, 7. - 9. taket med badebasseng, solstoler osv, 10. - 12. lobbyen ved resepsjonen, 13. bildet lånt av Google siden jeg ikke fikk tid til å ta flere bilder selv